Nye kommentarer

Blogroll

Websites

Kategorier

Arkiv

Smertegenet

Skrevet af Morten 16th december, 2006 Kategoriseret under Biologi


Scientific American fortæller historien om, at man hos medlemmer af tre pakistanske familier har fundet en genmutation, som har den effekt, at de ramte individer er ude af stand til at føle smerte. En af de smertefrie var en ung dreng, som optrådte med at stikke knive gennem sine arme og gå på glødende kul. Drengen blev som 14-årig dræbt ved et spring fra et hustag, men om det skyldes, at han blev for overmodig og troede, at han også var usårlig, melder historien ikke noget om.

Der er tale om en mutation i et gen med navnet SCN9A, som koder for et protein, der indgår som et af elementerne i en natriumkanal (Nav1.7), der findes specifikt i smertereceptorer. Natriumkanalen er nødvendig for at smertereceptorerne kan generere nerveimpulser, som så sendes til hjernen, hvor smerteoplevelsen fremkaldes. Personer som har to kopier af det muterede gen laver et defekt protein, der gør, at natriumkanalerne ikke fungerer, og dermed at smertereceptorerne ikke kan generere nerveimpulser, og disse personer kan derfor ikke føle smerte.

Umiddelbart skulle man måske synes, at det må være skønt at slippe helt for smerter, men smertesansen har selvfølgelig den funktion, at den advarer mod kraftige, skadevoldende påvirkninger, som man så kan forsøge at undgå. De smertefrie individer havde da også skader bl.a. på læber og tunge, som de som små har bidt i uden at kunne mærke det.

Opdagelsen giver selvfølgelig håb om, at man vil kunne udvikle effektiv smertestillende medicin, som kan gå ind og blokere natriumkanalens funktion.

Se også abstract fra Nature, hvor opdagelsen blev publiceret.

{lang: 'da'}

Leave a Comment