Nye kommentarer

Blogroll

Websites

Kategorier

Arkiv

Parasitter styrer

Skrevet af Morten 17th marts, 2007 Kategoriseret under Biologi, Parasitter


Mange parasitter manipulerer på forskellige fascinerende måder deres værtsorganismer for at sikre deres egen reproduktion, bl.a. ved at øge sandsynligheden for overførsel til den næste vært. Her er nogle eksempler:

Fladormen Plagiorhynchus cylindraceus ændrer bænkebideres adfærd, sÃ¥ de opholder sig mere i Ã¥bne omgivelser, hvor risikoen for at de bliver spist af en stær – ormens næste vært – er forøget.

Ormen Spinochordodes tellinii får sin vært, en græshoppe, til at begå selvmord ved at opsøge vand, hoppe i og drukne. Ormen forlader så græshoppen og opsøger en mage, som har lavet det samme nummer med sin sagesløse græshoppe.

Hvepsen Ampulex compressa laver med sin brod et kirurgisk indgreb i hjernen på en kakerlak, så denne forvandles til en zombie, som hvepsen derefter kan dirigere ned i en hule, hvor den levende kakerlak tjener som føde for hvepsens larve.

Svampe af slægten Cordiceps inficerer myrer og andre insekter. Svampen får på en eller anden måde en inficeret myre til at kravle højt op i vegetationen og bide sig fast, inden den dør. Derefter vokser svampens frugtlegeme ud af myren og spreder sine sporer over et stort område, så flere myrer inficeres. Se videoen her (fra serien Vores Planet, der pt. kører på DR):

YouTube Preview Image

Ikten Leucochloridium inficerer snegle, hvis tentakler den får til at svulme op, antage forskellige farver og pulsere, så de minder om fx sommerfuglelarver, der er guf for iktens næste vært, en fugl. Se det utrolige fænomen her:

YouTube Preview Image

{lang: 'da'}


2 Responses to “Parasitter styrer”

  1. - wolf - Says:

    Det slår ikke Sacculina carcini, der fuldstændig overtager værtens adfærd: http://discovermagazine.com/2000/aug/cover

    Onde rygter siger, at det er en tilsvarende parasit, der får folk til at stemme borgerligt.

  2. morten Says:

    Tak for linket Wolf – parasitter styrer virkelig.

    Er det ikke dem, der stemmer borgerligt, der ER parasitter – eller wannabe parasitter?

Leave a Comment